Sos beszamelowy to nieodłączny element kuchni francuskiej. Idealnie łączy się z gotowanymi i pieczonymi warzywami, takimi jak szparagi, brokuły czy kalafior. Pasuje także do mięs i ryb, a Włosi podkradli go nawet do swojej lasagne. Przygotowuje się go szybko i łatwo.
Składniki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia używa się podstawowych produktów, będących pod ręką w każdym domu: margaryny, mleka i mąki pszennej. Do przyprawienia wystarczy dodać gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą.
Sposób przygotowania sosu beszamelowego
- 3 łyżki margaryny rozgrzej w garnku i zasmaż z 3 łyżkami mąki pszennej. Jeśli mąka się zbryla, dodaj jeszcze trochę tłuszczu. Smaż nie dłużej niż 3 minuty, zasmażka musi mieć jasny kolor i nie może się za bardzo przyrumienić.
- Zdejmij garnek z ognia i na chwilę odstaw. Margaryna i mąka powinny utworzyć pastę, która łatwo odchodzi od brzegów garnka. W przeciwnym wypadku sos może nie uzyskać prawidłowej konsystencji i mogą się w nim robić grudki.
- Do tak przygotowanej zasmażki dolewaj partiami około 2 szklanki zimnego mleka, jednocześnie mieszając trzepaczką. Od ilości mleka zależy ostateczna konsystencja sosu. Jeśli chcesz, żeby był rzadszy, dolej więcej.
- Garnek ponownie postaw na ogniu, zagotuj i zostaw sos na kuchence do zgęstnienia, czyli około 10 minut.
- Gałkę muszkatołową dodaj dopiero na koniec, kiedy sos będzie miał już gęstą konsystencję. Możesz też dodać sól i pieprz do smaku.
Sos beszamelowy w różnych wersjach
Oprócz podstawowych składników, do beszamelu możesz dodać inne produkty, które urozmaicą jego smak. Może to być na przykład starty żółty ser, przecier pomidorowy, szynka, pieczarki czy pasta curry. Popularność zyskują także przepisy, w których mąkę pszenną zastępuje się kukurydzianą, a mleko bulionem.
Zobacz także: Przyprawianie bez tajemnic – pieprz czarny, biały, zielony i czerwony