Ciasta czekoladowe, oprócz kakao, mogą zawierać wiele składników i dodatków. Czekolada świetnie łączy się z karmelem, orzechami i owocami! Znajdź idealny dla siebie przepis na ciasto czekoladowe!
Ciasta czekoladowe mają wielu zwolenników. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Ciasto czekoladowe idealnie sprawdza się na imprezach urodzinowych, spotkaniach ze znajomymi czy jako deser w weekendowe popołudnie. Poznaj sprawdzone pomysły na ciasta czekoladowe!
Z owocami czy alkoholem? Ciasto czekoladowe dla każdego!
Ciasta czekoladowe smakują najlepiej w gronie najbliższych! Co więcej, przygotowując czekoladowy deser możemy dodać do niego nasze ulubione składniki. Jeżeli lubimy owoce, możemy przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami, truskawkami czy orzeźwiającym musem owocowym jak np. musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy. Miłośnicy kofeiny mogą z kolei nasączyć czekoladowy biszkopt kawą. Możliwości jest nieskończenie wiele!
Musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy to świetna propozycja dla osób lubiących cytrusy i orzeźwiający smak pomarańczy! To elegancki, lekki deser, którym z pewnością zaskoczysz swoich znajomych!
Czekoladowy biszkopt przygotowuje się z jajek, cukru, kakao i soli. Z kolei do musu czekoladowo-pomarańczowego potrzebujemy m.in. gorzkiej czekolady, śmietanki 30 proc., żelatyny w listkach i cukru pudru. Torcik dodatkowo polewamy aromatyczną, intensywnie czekoladową polewą! Szukasz przepisu na musowy torcik czekoladowo-pomarańczowy? Ten i inne przepisy na ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie .
Czekolada dobrze komponuje się także z alkoholem. Biszkoptowe blaty można nasączać np. ponczem czy rumem. Jedną z ciekawych propozycji jest czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie czy czekoladowy torcik z adwokatem.
Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie jest niezwykle aromatycznym ciastem. Wyraźnie wyczuwalny jest w nim rum, który dodatkowo podkreśla smak czekolady. Z kolei czekoladowy torcik przełożony kremem budyniowym z nutą adwokatu jest świetnym pomysłem na przyjęcie ze znajomymi. Biszkopt wraz z kremem tworzą niezwykle delikatny i pyszny w smaku duet!
Ciasta czekoladowe świetnie komponują się też z orzechami, karmelem czy wiórkami kokosowymi. Dzięki temu można przygotowywać np. pyszne w smaku i aromatyczne ciasto bounty, orzechowe snickers czy ciasto a’la 3 bit z dodatkiem chrupiących herbatników. Dzięki nim urodziny, weekendy czy spotkania ze znajomymi nabiorą wyjątkowego smaku!