Zdrowe napoje roślinne – rodzaje i ich szerokie zastosowanie

Moda na napoje roślinne

W ciągu ostatnich lat bardzo mocno wzrosła świadomość społeczeństwa w zakresie żywienia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co kładziemy na swoich talerzach i co trafia do naszych organizmów. Oczywiste jest, że nieprawidłowa dieta, zbyt ciężkostrawna, tłusta, nieregularna i pozbawiona wartości odżywczych ma destrukcyjny wpływ na stan zdrowia. To jednak nie wszystko. Producenci żywności prześcigają się w dodawaniu kolejnych ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących, które przedłużą datę ważności, podniosą atrakcyjność produktu i zmaksymalizują jego sprzedaż. Coraz więcej osób na szczęście czyta składy, wie, czego należy unikać oraz na co zwracać uwagę. Jednocześnie nagłaśniane są kontrowersyjne metody pozyskiwania mleka krowiego i poddawane w wątpliwość jego korzystne właściwości dla organizmu ludzkiego.

Między innymi dlatego dużą popularnością cieszą się obecnie napoje roślinne. Potwierdza to znana włoska marka Isola Bio, która wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, regularnie dodaje do swojej oferty kolejne ekologiczne produkty.

Picie tzw. mlek roślinnych stało się trendem, który lansują influencerzy, gwiazdy, osoby wpływowe. Jest to bowiem symbol dbania o swoje zdrowie i przywiązywania dużej wagi do diety. Napoje roślinne Isola są bardzo mało kaloryczne, a do tego wiele z nich pomaga przyspieszyć przemianę materii, wspierając proces odchudzania.

Zastosowanie napojów roślinnych w kuchni

Napoje roślinne to dla jednych zupełnie indywidualne, różne od wszystkich produkty, dla innych zaś alternatywa dla mleka krowiego. Warto zaznaczyć, że potoczne nazwy mleko owsiane, mleko sojowe itp. nie są prawidłowe. To napoje pochodzenia roślinnego, lecz określa się je mianem mleka z uwagi na to, że mogą być stosowane w podobny sposób.

Osoby cierpiące na skazę białkową, które muszą unikać tradycyjnego mleka krowiego, z powodzeniem mogą sięgnąć po jeden z napojów roślinnych, by zabielić nim kawę, upiec na nim ciasto czy ugotować owsiankę. To także świetne uzupełnienie diety przedszkolaka, który zmaga się z alergią. Może jak inne dzieci zjeść kaszkę, budyń, płatki śniadaniowe, a nawet pyszne lody.

W celu uzupełnienia diety alergika wybieraj napoje wzbogacone o wapń. Pamiętaj, by nowy produkt wprowadzać stopniowo w celu wykluczenia ewentualnej reakcji uczuleniowej.

Rodzaje napojów roślinnych

Na rynku dostępna jest bardzo duża ilość różnych rodzajów i smaków ekologicznych napojów roślinnych. Dzięki temu można dopasować ich rodzaj do poszczególnych sposobów wykorzystania. Zdecydowanie warto też wypróbować różne z tych produktów, by znaleźć swój ulubiony smak.

Marka Isola posiada w swojej bogatej ofercie szeroki wybór napojów roślinnych. Wszystkie możesz zamówić, robiąc zakupy spożywcze z dostawą do domu. Sprawdź, które z nich przypadną do gustu Tobie i Twojej rodzinie. Wypróbujcie:

  • napój jaglany,
  • napój owsiany,
  • napój z ryżu brązowego,
  • napój ryżowy migdałowy bezglutenowy,
  • napój kokosowy z wapniem,
  • napój kokosowy z wodą kokosową,
  • napój sojowy,
  • napój ryżowy waniliowy,
  • napój migdałowy.

Wszystkie z powyższych produktów powstały na bazie roślin, zbóż, orzechów, ziaren pochodzących z ekologicznych upraw. Kupując je, masz więc pewność, że wybierasz to, co najlepsze. Prosty skład pozbawiony jest chemii i substancji, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie. Napoje roślinne Isola to bezpieczny wybór dla całej rodziny.

Poza smakiem warto pamiętać, że każdy z tych napojów posiada pewne wartości odżywcze, witaminy i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziesz w nich potas, sód, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B, E, A, D i wiele innych.