Jakie sosy najlepiej pasują do pizzy? Sprawdź

Jakie sosy najlepiej pasują do pizzy? Sprawdź

Podstawą tradycyjnej włoskiej pizzy jest cienkie ciasto, ser i sos pomidorowy. Jeżeli cenisz nowe połączenia smakowe i jesteś gotowy na eksperymenty, wcale nie musisz ograniczać się do klasyki. Sprawdź, jakie sosy pasują do pizzy i wybierz swój ulubiony. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się zjeść pizzę w Da Grasso w Warszawie czy w innej pizzerii, po sosie pomidorowym można poznać dobre włoskie jedzenie. Przyrządzony z koncentratu pomidorowego, zasmażany i zasypany suszonym oregano potrafi zepsuć smak…

Read More

Wybór garnka to nie lada wyzwanie

Wybór garnka to nie lada wyzwanie

Bez garnka nie obejdzie się żadna kuchnia, bo w czym mielibyśmy gotować? Na rynku wybór jest ogromny, ale trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę. Najważniejsze dla nas parametry to cena i jakość, ale te nie zawsze idą ze sobą w parze. Przyglądamy się, jak wygląda gotowanie z pomocą garnków emaliowanych, stalowych czy też ceramicznych. Kiedy warto postawić na estetykę i kolor, a kiedy liczyć się będzie przede wszystkim najwyższa jakość wykonania. Dla zdrowia i wygody…

Read More

Pyszna meksykańska fajita z wieprzowiną

Pyszna meksykańska fajita z wieprzowiną

Fajita (lub fajitas) to danie kuchni meksykańskiej, które znane jest niemal na całym świecie i w związku z tym doczekało się wielu wariacji na swój temat. W oryginalnej wersji danie powinno być wykonane z mięsa wołowego, jednak doskonale pasuje do niego także mięso z kurczaka oraz wieprzowina. Sekretem dobrej fajity są przyprawy oraz dodatki, ponieważ talerz z daniem powinien mienić się kolorami i kusić przeróżnymi aromatami. Dzisiaj zaproponujemy Wam dość pikantną i aromatyczną fajitę z…

Read More

Na co zwracać uwagę, wybierając garnki do kuchni indukcyjnej?

Na co zwracać uwagę, wybierając garnki do kuchni indukcyjnej?

Kuchnia indukcyjna cieszy się sporym zainteresowaniem. Nic dziwnego – to nowoczesne i ekonomiczne rozwiązanie, które zużywa mniej energii niż tradycyjna kuchnia, a potrawy wychodzą równie smaczne. Poza tym płyty indukcyjne lepiej się czyści, podczas gotowania pozostają zimne, zatem nie ma ryzyka poparzenia się. Przy takiej kuchni nie można stosować garnków zwykłych, tylko specjalne garnki do kuchni indukcyjnej. Jak je wybrać? Na co zwracać uwagę? Podpowiadamy. Czym garnki indukcyjne różnią się od zwykłych? Garnki w kuchni…

Read More

Jaki ekspres do kawy sprawdza się w restauracji?

Jaki ekspres do kawy sprawdza się w restauracji?

W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie mógł zaspokoić oczekiwania swoich klientów. W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie…

Read More

Kaszi – polska odpowiedź na sushi

Kaszi – polska odpowiedź na sushi

Sushi, które w ciągu ostatnich kilkunastu lat zwojowało polski rynek gastronomiczny, zazwyczaj kojarzone jest z kawałkiem surowej ryby zwiniętej w ryż i glon. I nie do końca słusznie. Tradycyjne japońskie sushi zakładało istnienie wielu przepisów, które oprócz obowiązkowego ryżu, wykorzystywały różne warzywa – zarówno surowe, jak i marynowane. Wydaje się, że odpowiedzią na tę wskazówkę jest nasza rodzima wersja sushi – tzw. kaszi (lub kashi), które udowodni Ci, że polska kuchnia to nie tylko tradycja,…

Read More

Jak zrobić idealny sos beszamelowy?

Jak zrobić idealny sos beszamelowy?

Sos beszamelowy to nieodłączny element kuchni francuskiej. Idealnie łączy się z gotowanymi i pieczonymi warzywami, takimi jak szparagi, brokuły czy kalafior. Pasuje także do mięs i ryb, a Włosi podkradli go nawet do swojej lasagne. Przygotowuje się go szybko i łatwo. Składniki sosu beszamelowego Sos beszamelowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia używa się podstawowych produktów, będących pod ręką w każdym domu: margaryny, mleka i mąki pszennej. Do przyprawienia wystarczy dodać gałkę…

Read More

Gotowe mięso – realna pomoc czy grzech kulinarny?

Gotowe mięso – realna pomoc czy grzech kulinarny?

Wiele mówi się na forum kulinarnym o szkodliwości wszelkich gotowizn, półproduktów, dań typu instant, i tak dalej. Część konsumentów i kucharzy zwraca też szczególną uwagę na rzekomą szkodliwość parówek, kiełbas czy też mięsa garmażeryjnego – czy jednak od czasów komuny naprawdę nic się pod tym względem nie zmieniło i nadal można kupić przysłowiowego „psa mielonego wraz budą”, czyli w praktyce mięso prawdziwe, ale dodatkowo zmieszane ze skórą, pazurami, i tak dalej? Przyjrzyjmy się składom różnych…

Read More

Herbata do śniadania, obiadu i kolacji!

Herbata do śniadania, obiadu i kolacji!

Kiedy sami gotujemy w domu, wiemy co trafia do naszego garnka a w efekcie na nasz talerz. Według tego samego klucza powinniśmy wybierać restauracje – nie sposób jednak zawsze unikać ciężkostrawnych posiłków. Sposobem na nie jest… herbata! Sprawdź, po jakie gatunki warto sięgać, aby pomóc swojemu organizmowi w trawieniu! Walcz z tłuszczem z pomocą czerwonej herbaty Wiele osób, które się odchudzają, pije w dużych ilościach zieloną herbatę. Owszem, pomaga ona w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, przyspiesza…

Read More