Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Już 2-6 września w Lublinie rozpocznie się wydarzenie zatytułowane „Europejskim Festiwalem Smaku„. To już 7 edycja zdarzenia tego typu. Wydarzenie to ma na celu kreatywne połączenie jedzenia, sztuki oraz muzyki. Tegoroczna edycja festiwalu dedykowana jest kuchni Gruzińskiej. Wędrując po Starym Mieście, spotkacie w tym roku Katie Melua, Melę Koteluk, gruzińskich winiarzy, Piotra Bikonta z Teatrem z Badowa, wędrownych lalkarzy z Wrocławia, klezmerki z Izraela, trębaczy z Macedonii, hajdamaków z Ukrainy oraz kucharzy z całego świata.

O Europejskim Festiwalu Smaku

W ramach festiwalu przed Bramą Krakowską powstanie Gruzińskie Miasteczko Smaku. Odbędą się liczne warsztaty oraz pokazy kulinarne, premiera w jemTeatrze (spektakl kulinarny inspirowany esejem Ryszarda Kapuścińskiego „Kirgiz schodzi z konia”), wystawy i warsztaty fotografii, Leica Open Day, reaktywacja XVI-wiecznego Targu Rybnego na placu Rybnym, ogrody zamkowe. Wystawa i targ na dziedzińcu zamkowym Muzeum Lubelskiego.

Nowym pomysłem są warsztaty dobrych praktyk gospodarczych, pierwsze w Polsce pokazy kulinarne DJ-e miksują. Oraz pokazy kulinarne „Gospodarka ze smakiem” ukazujące przykłady dobrych praktyk biznesowych na Lubelszczyźnie. Europejski Festiwal Smaku z wielkim sukcesem pokazuje wielokulturowość i dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny. To też największe kulinarne święto regionu, które przyciąga wyjątkowym połączeniem wydarzeń kulturalnych z tradycją lubelskiej kuchni. To wspaniała okazja do odpoczynku i zapoznania się z rozmaitymi dobrodziejstwami Lubelszczyzny. Organizatorzy chcą, aby goście zatrzymali się na chwilę, zwolnili i zastanowili się nad otaczającymi ich smakami i zapachami.

Główną atrakcją sfery muzycznej będzie Katie Melua, która zaśpiewa w czwartek 3 września o godzinie 20:00 na Arenie Lublin. Sprzedaż biletów na eventim.pl Na scenie zagrają także Mela Koteluk, zespoły z Izraela, Ukrainy i Macedonii.

Atrakcje kulinarne

Targ rybny oraz Slow Food

Jedną z najważniejszych atrakcji kulinarnych tegorocznego festiwalu jest reaktywacja targu rybnego oraz powstanie targu Slow Food na dziedzińcu lubelskiego zamku. Miejsce to będzie obfitować w różnego rodzaju świeże ryby i owoce morza. Będziemy mieli okazję skosztować i kupić przeróżnych ryb wędzonych i świeżych. W tym miejscu będą również promowane regionalne produkty charakterystyczne dla regionu Lubelszczyzny tj. kasze czy oleje.

Moc restauracji

Zdecydowana większość atrakcji kulinarnych odbywać się na Placu po Farze. Tematem przewodnim potraw serwowanych przez mistrzów kuchni będzie: Gruzja, Izrael, Ukraina, Polska i Macedonia. Warto nadmienić, że w czasie trwania festiwalu smaku będzie trwała akcja pod tytułem „Moc restauracji”. W 15 wybranych restauracjach będzie można spróbować tradycyjnych potraw kuchni Gruzińskiej przygotowywanych przez szefów kuchni, którzy uprzednio wezmą udział w warsztatach prowadzonych przez Nanę Kolbai z Gruzji. Restauracje biorące udział w wydarzeniu to: 16 Stołów, Caffe Trybunalska, Czarcia Łapa, Hades Szeroka, Ivo Italian, Kardamon, Old Pub, Paleta Smaków, The Olive Hotel Ilan, Ulice Miasta.

Teatr kulinarny

W środę, 2 września o godz. 21.00 w restauracji Old Pub odbędzie się premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego, wyreżyserowanego przez Waldemara Sulisza(Dyrektora festiwalu).

Medialni szefowie kuchni

W trakcie festiwalu będziemy mieli również okazję obejrzeć uczestników czołowych polskich programów kulinarnych (Top Chef, Hell’s Kitchen oraz Master Chef) podczas przygotowywania dań kuchni Gruzińskiej.

Program festiwalu

1 września (wtorek)

10.00–13.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska
12.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ. Inauguracja wystawy ogrodniczej – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
13.00: Warsztaty nalewek zdrowotnych. Prowadzi Marek Dyrka, Mistrz Nalewek – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
14.00: Krzewy i drzewa na nalewki. Warsztat. Prowadzi Krzysztof Wrona – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00–21.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla Vipów, dziennikarzy i blogerów. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja) – Caffe Trybunalska

2 września (środa)

10.00–13.00: Warsztaty „Jem Ziemniak” dla szefów kuchni. Prowadzi Krzysztof Korolewicz, Europlant – Caffe Trybunalska
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–22.00: Jarmark Inspiracji. Inauguracja – Stare Miasto
16.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Tomasz Dostatni OP, Duchowe wędrowanie – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
17.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
18.00: Gruzja magiczna. Wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Muzeum Lubelskie
18.30: Spacer wzruszeń. Moda i Ogrody. Małgorzata Sulisz & Atelier. historyczni – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
19.00: Salon Literacki. Czytanie gruzińskiego eposu „Rycerz w tygrysiej skórze” – Restauracja Old Pub
20.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
21.00: jemTeatr. Premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego – restauracja Old Pub (płatne zaproszenia)

3 września (czwartek)

10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
16.00–18.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty nalewek. Prowadzi Hieronim Błażejak – Caffe Trybunalska
16.00–17.00: Oko w oko z ośmiornicą. Pokaz w wykonaniu Restauracji Kardamon, Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
17.00: Warsztaty fotografii otworkowej. Prowadzi Ryszard Karczmarski – klasztor oo. Dominikanów
17.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
18.00: Krym niedokończona podróż. Wernisaż wystawy fotografii Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego – klasztor oo. Dominikanów

20.00: Mela Koteluk, Katie Melua. Główny koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Uroczyste otwarcie festiwalu – Arena Lublin (bilety na www.eventim.pl)

23.00: After Party po koncercie – Klub Plener

4 września (piątek)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food. Inauguracja – plac Rybny
10.00–12.00: Tajemnice kuchni gruzińskiej. Warsztaty dla top szefów kuchni z Lublina i regionu. Prowadzi Giorgi Beżuaszwili (Gruzja) – Caffe Trybunalska
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
10.00–22.00 – Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
12.00–14.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty wyrobu cydru. Prowadzi Hieronim Błażejak− Caffe Trybunalska
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Restauracja Stary Młyn w Bełżycach – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca. Spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów wg Ilji Erenburga – sala widowiskowa Centrum Kultury (spektakl biletowany)
18.00: Wernisaż wystawy fotografii Atelier. historyczni „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty” – kawiarnia Między Słowami
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
18.00: Premiera festiwalowego piwa. Browar Piwne Podziemie – Pub U Fotografa
19.00: Salon Literacki: Wieczór autorski Mariana Janusza Kawałko – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Izrael. Restauracja The Olive. Hotel Ilan – scena plac Po Farze

20.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu A-Wa (Izrael) – scena plac Po Farze
22.00: Suliko. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
23.00: Noc toastów gruzińskich z udziałem Zumba Georgian etno-folk – restauracja Old Pub

5 września (sobota)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
10.00–15.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Maksa Skrzeczkowskiego. Wystawy, gość specjalny, pokaz – Centrum Kultury w Lublinie.
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Teatr Nalewek. jubileuszowy XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Obrady kapituły z udziałem Artystów Nalewek – restauracja Old Pub
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników” – plac Po Farze
14.30 – 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: DJ-e Miksują. Pierwsze w Polsce pokazy kulinarne najlepszych didżejów z Polski. Prowadzi Piotr Tyczyński – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Pensjonat Rozanna – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Kraina wokół Lublina – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Ukraina – scena plac Po Farze
15.00–23.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Maksa Skrzeczkowskiego. Plener na festiwalu – Stare Miasto
20.00: Ogłoszenie wyników jubileuszowego XXV Turnieju Nalewek – scena plac Po Farze

20.00: Koncert zespołu Rokiczanka (Polska) – scena plac Po Farze
21.00: Koncert zespołu Haydamaky (Ukraina) – scena plac Po Farze
22.00: Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska) – scena plac Po Farze
23.00: Noc Nalewek z zespołem Haydamaky & Rokiczanka – restauracja Old Pub

6 września (niedziela)

10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier. historyczni – plac Po Farze 6
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: 40 urodziny Ivo Violante, benefis kulinarny – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: Ali Baba i czterech rozbójników – plac Po Farze
14.30 – 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
15.00–16.30: Jem Ziemniak. Pokazy kulinarne lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Sadyba Rozalin – scena plac Po Farze
17.00: Wernisaż wystawy ambrotypów Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci. Atelier. historyczni – róg Grodzkiej Ku Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Kraśnicka – scena plac Po Farze
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
19.00: Salon literacki: Czytanie eseju Ryszarda Kapuścińskiego: Kirgiz schodzi z konia – restauracja Old Pub
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Macedonia – scena plac Po Farze

20.00: Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia). Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku – scena plac Po Farze

8 września (wtorek)

19. 00: Debata Dwóch Ambon. Smak i kolor krzyża. Prowadzi o. Tomasz Dostatni – Bazylika oo. Dominikanów
20.00: Duchowe After Party 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku – klasztor oo. Dominikanów


 

Organizatorami festiwalu są: Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku , miasto Lublin , województwo lubelskie . Partnerem jest MOSiR Bystrzyca , główny organizator koncertu Katie Melua na Arenie Lublin.

Festiwal odbywa się pod Patronatem Ministra Kultury Gruzji, Partnerem jest Instytut Adama Mickiewicza w Warszawie , patronat medialny obejmują onet.pl oraz National Geographic .


 

Źródło informacji: http://www.europejskifestiwalsmaku.pl

  • Podobają Ci się tegoroczne atrakcje Europejskiego Festiwalu smaku ?
User Rating: 4.0 (1 votes)
Sending

COMMENTS

Leave a Comment