Herbata do śniadania, obiadu i kolacji!

Kiedy sami gotujemy w domu, wiemy co trafia do naszego garnka a w efekcie na nasz talerz. Według tego samego klucza powinniśmy wybierać restauracje – nie sposób jednak zawsze unikać ciężkostrawnych posiłków. Sposobem na nie jest… herbata! Sprawdź, po jakie gatunki warto sięgać, aby pomóc swojemu organizmowi w trawieniu!

Walcz z tłuszczem z pomocą czerwonej herbaty

Wiele osób, które się odchudzają, pije w dużych ilościach zieloną herbatę. Owszem, pomaga ona w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, przyspiesza nasz metabolizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Jednak w jeszcze większym stopniu funkcje te spełnia jej „siostra” – herbata czerwona!

Czerwona herbata nazywana jest potocznie pogromcą tłuszczów. Nazwa ta przylgnęła do naparu nie bez powodu: zawiera mnóstwo polifenoli, przyspiesza metamorfozę tłuszczu w energię (najbardziej spośród wszystkich herbat!), ułatwia procesy trawienne, poprawia również pracę jelit! Po czerwoną herbatę warto sięgnąć zwłaszcza kiedy planujemy ciężkostrawny posiłek.

Poczuj miętę do miętowej herbatki!

Jeśli nie przypadnie Ci do gustu cierpki smak czerwonej herbaty, to nic nie szkodzi – polecamy również inne napary, zwłaszcza te ziołowe. Taką propozycją jest herbatka z mięty – liczne badania wskazują, że ma niesamowity wpływ na perystaltykę jelit. Co oznacza te tajemnicze sformułowanie? Pokrótce tyle, że spożywane jedzenie dużo szybciej pokona cała drogę przez nasz układ pokarmowy.

Oprócz regulacji procesów trawiennych miętowa herbatka załagodzi zaparcia oraz inne dolegliwości żołądkowe. Jeśli czujemy się ociężali po posiłku – mięta na pewno nam pomoże!

Imbir pomaga pod wieloma postaciami

Jeśli nie chcesz, żeby wizyty w dobrych restauracjach skończyły się nadmiarem tkanki tłuszczowej, zaparz sobie herbatkę imbirową! Imbir jest świetnym sposobem na niestrawności, działa także przeciwskurczowo i przyspiesza trawienie.

Imbirowe wsparcie w walce z niestrawnościami możemy uzyskać na kilka sposobów: kupując herbatkę imbirową, zaparzając obrany i starty świeży korzeń lub dodając go do naszej ulubionej herbaty.

Głodni większej dawki informacji? Zapraszamy na www.herbata.info – na pewno znajdziecie tutaj mnóstwo ciekawych artykułów na temat herbat i ziół!