Spiżarka Acerny – pyszna pizza w Lublinie

Istniejąca od 1991 roku restauracja mieszcząca się na starym mieście reklamuje się jako najstarsza pizzeria w Lublinie.


 Strona www: Spiżarka Acerny
Facebook: Spiżarka Acerny Facebook
Godziny otwarcia: pon.-sob.:12:00-23:00 | niedz.:12:00-22:00
Metody płatności: Visa, Mastercard i Gotówka
Telefon: 81 532 45 31


Spiżarka Acerny Adres:

Ser pleśniowy i suszone pomidory

Acernę odwiedzam systematycznie od paru lat. Jednym z czynników które mają na to wpływ jest dostępność moich dwóch ulubionych składników. Mianowicie: ser pleśniowy oraz suszone pomidory, na dodatek bardzo dobrej jakości. W dzisiejszych czasach dostęp do tychże komponentów jest tak prosty, że nigdzie nie powinno ich zabraknąć. Nie mniej jednak zawsze gdzieś brakuje jedno z tych dwóch magicznych dla mnie składników, bez których pizza nie smakuje tak jak mogłaby smakować.

Doskonale doprawione ciasto

ciasto-na-pizzeDrugim czynnikiem mającym wpływ na tak częste odwiedziny w tym lokalu jest idealne doprawienie ciasta. Tamtejsze ciasto nie jest „bezpłciowe” tak jak to bywa w większości przypadków, gdzie nie używa się nawet soli. Ciasto w Acernie jest idealnie doprawione co czuć przy każdym kęsie. Większość ludzi nie potrafi docenić smaku samego ciasta, zachwycając się przesadną liczbą składników jakie znajdują się na ich wypieku. Samo w sobie ciasto jest najważniejszym i zarazem głównym czynnikiem który potrafi powiedzieć nam prawdę o tym ile serca zostało włożone w przygotowanie naszego wypieku. Ciasto na pizze powinno być odpowiednio doprawione i dosolone, a zostawianie brzegów na talerzu to świętokradztwo. Zdaje się, że stwierdzenie „najstarsza pizzeria w Lublinie” nabiera sensu a czas spędzony na przygotowywaniu pizzy przez te wszystkie lata pozwolił tamtejszym Pizzaiolo poznać sekrety idealnego doprawienia ciasta na pizze.

Włoska pizza w Lublinie

Niestety, a może jednak dobrze…? Wybierając się z zamiarem zjedzenie prawdziwej włoskiej pizzy ( o ile mamy jakikolwiek pojęcie na ten temat i wiemy jak takowa smakuje) musimy ominąć Acernę szerokim łukiem. Czemuż to? Odpowiedź jest prosta. Pizza w Acernie nie posiada żadnych oznak prawdziwej włoskiej pizzy. Ciasto mimo, iż smaczne to za grube i zbyt „ciężkie”. Ser użyty na pizzy jest prawdziwym serem(za co chwała), jednakże to nie mozzarella. Mimo wszystko można śmiało stwierdzić, że jest to najlepsza „polska” pizza w Lublinie.

Zasady jakie panują na tamtejszej kuchni wyglądają na dość przejrzyste…. Klient nasz Pan. Nigdy nie zdarzyło się aby moja pizza wyglądała niechlujnie bądź zniechęcająco. Na placku zawsze znajduje się idealna ilość składników czyli nie za dużo, nie za mało. Jeśli szukasz miejsca gdzie się „nażresz” a Twoja pizza będzie się uginać pod ciężarem piętnastu składników które sobie na niej zażyczyłeś to źle trafiłeś. Lokal ten nie jest dla „prosiaków” którzy podchodzą do życia z dewizą „im więcej tym lepiej”. W jedzeniu trzeba umieć zachować umiar zresztą tak jak we wszystkich dziedzinach życia. A każdy wielbiciel pizzy doskonale zgodzi się ze stwierdzeniem, iż najsmaczniejsza pizza to taka która została przybrana maksymalnie trzema składnikami.

Oliwą polane

Niestety, jak wcześniej zostało wspomniane nie jest to włoska restauracja. Mimo, iż oliwę dostaniemy to nie rozpłyniemy się w rozkoszy. To samo dotyczy sosów. W tej lubelskiej pizzerii doświadczymy sosu czosnkowego oraz popularnego ketchupu. Jednakże nie będzie to pozytywne doświadczenie. Jeśli lubicie sos czosnkowy i planowaliście romantyczną kolację to nie tutaj! Sos czosnkowy całkowicie mija się z celem. Jest tak mocny i nafaszerowany czosnkiem, że nie da się go jeść, wypala jamę ustną. Restaurator powinien dostosowywać się do trendów i znać to co lubią konsumenci. Mowa tutaj o sosie który jest bardziej majonezowy z posmakiem czosnku.

Co do ketchupu to dziwna historia. Na przełomie paru lat od kiedy bywam w Acernie ketchup cyklicznie zmieniał swój smak. Raz być niezmiernie ohydny a innym razem zachwycał głębią smaku. No cóż, nie można wymagać za wiele. Warto dodać, że sosy dostajemy całkowicie za darmo w niezliczonej ilości.

Najlepsza „polska” pizza w lublinie

Co sprawia, że Spiżarka acerny jest jedną z najlepszych pizzeri w Lublinie mimo, iż nie serwują tam prawdziwej włoskiej pizzy? Niedawno poznałem czynnik którego nie da się łatwo kupić ani tym bardziej podrobić. Pracujący tam Pizzaiolo nie zmienił się od ponad 10 lat. Staż pracy tak doświadczonego mistrza bez dwóch zdań wpływa na jakość wypiekanych tam placków. Tym bardziej zachęca mnie to do ponownego odwiedzenia tego wspaniałego miejsca.

  • Jak oceniasz tę pizzę?
4
User Rating: 4.0 (1 votes)
Sending

COMMENTS

Comments are closed.