Pyszna meksykańska fajita z wieprzowiną

Fajita (lub fajitas) to danie kuchni meksykańskiej, które znane jest niemal na całym świecie i w związku z tym doczekało się wielu wariacji na swój temat. W oryginalnej wersji danie powinno być wykonane z mięsa wołowego, jednak doskonale pasuje do niego także mięso z kurczaka oraz wieprzowina. Sekretem dobrej fajity są przyprawy oraz dodatki, ponieważ talerz z daniem powinien mienić się kolorami i kusić przeróżnymi aromatami.

Dzisiaj zaproponujemy Wam dość pikantną i aromatyczną fajitę z wieprzowiną i papryką, z dodatkiem ryżu, salsy z pomidorów oraz guacamole. Lista zakupów jest dość długa, dlatego warto wybrać się z nią do sklepu oferującego duży wybór produktów w rozsądnych cenach. Najlepiej skorzystać z ofert promocyjnych – aktualne gazetki możecie szybko przejrzeć np. tutaj: https://www.qpony.pl/tesco.

Lista zakupów na danie dla 2 osób:

300 g wieprzowiny (najlepiej z polędwicy)
1 papryka czerwona (lub pół czerwonej i pół żółtej)
1 duża lub 2 małe cebule
Szklanka ryżu basmati
4-5 dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 limonka
1 dojrzałe awokado
Oliwa z oliwek
Przyprawy: kmin rzymski, sól, papryka ostra w proszku, majeranek lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich

Wykonanie

Przygotowanie fajity rozpoczynamy od zamarynowania mięsa, które wcześniej należy pokroić w cienkie paseczki. Po umieszczeniu ich w naczyniu trzeba je polać łyżką oliwy oraz dodać po szczypcie następujących przypraw: majeranku, kminu rzymskiego, papryki ostrej oraz soli, a także jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamiast poszczególnych przypraw można użyć gotowej mieszanki do potraw meksykańskich. Wszystkie dodatki należy dobrze wetrzeć dłonią w mięso, po czym dokładnie przykryć naczynie (np. folią spożywczą) i wstawić na co najmniej jedną godzinę do lodówki.
Teraz można przystąpić do przygotowania dodatków do dania, czyli salsy z pomidorów oraz guacamole.
Do salsy potrzebujemy obranych ze skórki pomidorów, które należy pokroić w kostkę. Dobrze jest wcześniej usunąć gniazda nasienne, ponieważ zawierają dużo wody i mogą zamienić potem salsę w zupę. Pomidory umieszczamy w salaterce i dodajemy do nich następujące składniki: przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczkę chili (należy ją kroić w rękawiczkach!), szczyptę soli, sok z połowy limonki oraz łyżkę dobrej oliwy z oliwek. Pomidory z dodatkami należy delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki.
Przygotowanie guacamole rozpoczynamy od obrania awokado i usunięcia z niego pestki. Owoc należy rozgnieść w miseczce widelcem i dodać do powstałej papki 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, sok z drugiej połowy limonki oraz szczyptę soli. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Uwaga! Zarówno do salsy, jak i do guacamole dodaje się ostrą papryczkę. W przepisie podajemy jej orientacyjną ilość, ponieważ każdy powinien ją dostosować według własnej wrażliwości na pikantny smak.
Po przygotowaniu dodatków można przystąpić do ostatniego etapu gotowania. Najpierw kroimy w cienkie paseczki paprykę, a cebulę w piórka. Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, wrzucamy na nią zamarynowane mięso i smażymy, aż nabierze ładnego brązowego koloru oraz odpowiedniej miękkości. Mięso w polędwicy wieprzowej powinno zmięknąć po około 15-20 minutach smażenia na średnim ogniu. W tym samym czasie na osobnej patelni należy na odrobinie oliwy podsmażyć paprykę i cebulę, a gdy nabiorą ładnego koloru, dodać je do patelni z mięsem.

W międzyczasie wstawiamy garnek z wodą na ryż – gdy zacznie wrzeć, należy do niej wrzucić sól do smaku oraz ryż. Ryż basmati gotuje się bardzo szybko. Po około 10-15 minutach powinien być odpowiednio miękki (najlepszy jest al dente, bo wtedy jest idealnie sypki i doskonale łączy się z resztą potrawy).

Odcedzony ryż rozkładamy na talerzach, a na nim układamy zawartość patelni. Serwując danie, nie zapomnijcie o postawieniu na stole salaterek z pyszną salsą oraz guacamole, ponieważ one doskonale uzupełniają smak całej potrawy. Smacznego!