Kuchnia indukcyjna cieszy się sporym zainteresowaniem. Nic dziwnego – to nowoczesne i ekonomiczne rozwiązanie, które zużywa mniej energii niż tradycyjna kuchnia, a potrawy wychodzą równie smaczne. Poza tym płyty indukcyjne lepiej się czyści, podczas gotowania pozostają zimne, zatem nie ma ryzyka poparzenia się. Przy takiej kuchni nie można stosować garnków zwykłych, tylko specjalne garnki do kuchni indukcyjnej. Jak je wybrać? Na co zwracać uwagę? Podpowiadamy.
Czym garnki indukcyjne różnią się od zwykłych?
Garnki w kuchni używane są codziennie, dlatego ważna jest ich jakość i utrzymywanie w czystości. Na skutek ciągłego używania i brudzenia pod spodem garnka gromadzą się zanieczyszczenia, które trudno usunąć, a ich nagromadzenie znacznie wydłuża czas potrzebny do przygotowania potrawy, w efekcie czego wykorzystywane jest więcej energii.
Garnki do indukcji nie brudzą się, nie przypalają i nie osmalają, dzięki czemu czas gotowania jest relatywnie niski, a same garnki zachowują nowy i estetyczny wygląd. Posiadają grube dno, które równomiernie rozprowadza ciepło, a przy tym jest odporne na zniekształcenia. Garnki indukcyjnie są odporne na zarysowania, nawet przy użyciu metalowych akcesoriów. Warto dodać, że takie garnki można z powodzeniem używać na innych kuchenkach, nie tylko na płytach indukcyjnych, pod warunkiem, że producent zaznaczył to w przeznaczeniu – należy sprawdzić specyfikację danego garnka czy patelni.
Jak działa kuchnia indukcyjna?
Płyty indukcyjne są popularne zarówno wśród amatorów gotowania, jak i profesjonalnych szefów kuchni. Ich główną zaletą jest brak wytwarzania ciepła do momentu postawienia na niej garnka: ciepło powstaje tylko w miejscu styku z naczyniem, płyta indukcyjna więc pozostaje zimna, co z kolei wyklucza możliwość poparzenia się czy też przypalenia przypadkowo opuszczonej/wylanej potrawy. Przy takiej płycie należy jednak używać specjalnych naczyń do kuchni indukcyjnej, które wykonane są z materiału ferromagnetycznego.
Garnki do kuchni indukcyjnej, zwane garnkami z magnesem, posiadają dno wykonane z metalu, który jest podatny na namagnesowanie i właśnie w ten sposób płyta indukcyjna, a konkretniej jej pole grzewcze, wykrywa powierzchnię garnka. Następnie wytwarzane jest pole magnetyczne, które rozgrzewa dno garnka i to właśnie ono jest ośrodkiem grzewczym w kuchni indukcyjnej. Praktycznie więc ciepło oddawane jest do wewnątrz naczynia, płyta nagrzewa się tylko pod naczyniem.
Jakie są najlepsze garnki do kuchni indukcyjnej?
Kluczowymi cechami garnków do kuchni indukcyjnej, na które należy zwracać uwagę, to grubość dna, rodzaj powłoki i materiał wykonania. Dobre garnki powinny mieć dno wykonane z dobrej jakości ferromagnetyku, który odpowiada za nawiązanie połączenia pomiędzy garnkiem a płytą. W przypadku niskiej jakości tego materiału czas reakcji płyty może być znacznie wydłużony, a to z kolei wpłynie na czas gotowania potrawy i na konieczność zużycia większej ilości energii. Należy dodać, że dno powinno być płaskie, odpowiadają wszelkie tekstury czy logo umieszczone na środku dna – tylko płaskie i gładkie dno gwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła.
Wybierając garnki, należy wybierać tyle te, które mają średnicę taką samą jak średnica pól grzewczych – każdy producent garnków zaznacza to również przy swoich modelach i tylko wówczas uzyskuje się najlepsze efekty.
Garnki do kuchni indukcyjnej powinny być wykonane z materiału, który jest podatny na działanie magnesu, odpadają więc garnki ceramiczne, aluminiowe, miedziane, szklane. Na rynku można spotkać garnki ceramiczne do indukcji, które jednak posiadają dno z odpowiedniego materiału, jak stal, żeliwo. Przy wątpliwościach czy dane naczynie nadaje się do kuchni indukcyjnej, należy sprawdzać oznaczenie producenta.
Jako wzorcowe, a przy tym najlepsze naczynia do kuchni indukcyjnej można wskazać garnki i patelnie marki TEFAL, które od lat doceniane są przez kucharzy i zajmują najwyższe pozycje w rankingach konsumenckich. Marka od 1956 roku dostarcza na rynki światowe głównie patelnie i garnki, ale również drobne AGD, i uchodzi za lidera, jeśli chodzi o produkcję garnków, w tym na płyty indukcyjne. Garnki i patelnie wykonane są z najlepszych materiałów, cechują się grubym dnem, a także dodatkową powłoką wzmocnioną cząsteczkami mineralnymi i tytanem, która jest bardziej wytrzymała. Ofertę garnków i patelni do kuchni można sprawdzić tutaj:
Dzięki garnkom do kuchni indukcyjnej można przygotować smaczne i zdrowe potrawy, które zachowują maksimum smaku i składników spożywczych. Na patelniach można smażyć bez tłuszczu, a niektóre płyty indukcyjne mają funkcje ustawienia czasu i temperatury gotowania. Jakby tego było mało, czas gotowania skraca się nawet o 30% w stosunku do czasu gotowania na kuchni gazowej. To wszystko sprawia, że gotowanie w garnkach indukcyjnych jest wygodne, szybkie i bez strat w smaku czy aromacie, a garnki ciągle zachowują nowy i modny wygląd.