Locomotiva – Restauracja dla bardziej wybrednych

Locomotiva – Restauracja połączona z 3-gwiazdkowym hotelem położona na ulicy północnej w Lublinie. Jej największą zaletą oraz charakterystycznym akcentem są sezonowe, zawsze świeże potrawy zawierające regionalne składniki sprowadzane od lokalnych przedsiębiorców.


Strona www: Restauracja Locomotiva
Facebook: Locomotiva Facebook
Godziny otwarcia: 24/h
Metody płatności: Visa, American Express, Mastercard, i Gotówka
Telefon: 81 441 19 99


Locomotiva – adres

Restauracja Locomotiva sąsiaduje z budynkiem Euronet-u oraz stacją paliw BP. Dotrzemy tam jadąc Aleją solidarności w stronę Górek Czechowskich bądź ulicą Północną w obydwie strony.

Dokładny adres restauracji to Północna 28c, Lublin.

Locomotiva Menu

Menu restauracji Locomotiva jest podzielone na 7 kategorii (Przekąski, zupy, sałatki, makarony, dania główne mięsne, dania główne rybne, oraz desery). Karta nie jest duża a każda z kategorii zawiera od 1 do 4 pozycji. Menu jest bardzo świeże i przejrzyste a widniejące tam opisy dań zapowiadają ekskluzywność na talerzu. Poniżej pierwsza strona menu.

restauracja-locomotiva-menu

Frendi & Locomotiva

W restauracji Locomotiva pojawiłem się za sprawą portalu internetowego Frendi.pl. Frendi jest portalem do próbowania i opiniowania nowych produktów i usług w bardzo atrakcyjnych cenach bądź za darmo! Jedynym zobowiązaniem użytkownika portalu jest wypełnienie ankiety po przetestowaniu wybranego produktu. Znajdziecie tam wiele produktów, nie tylko ze sfery gastronomicznej. Realny koszt testowanych przeze mnie dań wynosi około 120zł. Tymczasem opłata za całą kolację wynosiła 15 zł. Dużą przewagą frendi.pl nad innymi portalami tego typu jest to, że uiszczenie opłaty odbywa się dopiero przy odbiorze produktu. Dzięki temu, przedsiębiorcy wystawiający oferty muszą zapewniać wysoką jakość swoich produktów aby klient nie rozmyślił się w momencie gdy ujrzy zamówiony produkt.

Przystawka

Pierwszym serwowanym daniem był specjał kuchni Francuskiej, czyli grasica cielęca z kurkami smażonymi na białym winie, podana na bagietce z zielonym akcentem. Do niedawna nikomu nie przyszłoby na myśl, że coś o takiej nazwie może być jadalne. Na szczęście wraz ze wzrostem popularności programów kulinarnych, świadomość oraz edukacja narodu w sferze gastronomicznej uległa poprawie. Mimo, że w Polsce grasica jeszcze jest wyjątkowo mało popularna, na zachodzie uchodzi za ekskluzywne danie.

Sama grasica została przyrządzona bardzo dobrze, delikatna i rozpływająca się w ustach. Całą przystawkę charakteryzował łagodny smak. Jedynym minusem w tej kompozycji mogłaby być przesadna ilość zielonego akcentu (kopru, natki pietruszki, rukoli), który nadmiernie zdominował smak najważniejszego składnika.

locomotiva-grasica-cielęca

Zupa

Chłodnik pomidorowy z mozarellą z bychawy oraz olejem lnianym z Niedrzwicy. Czyli odpowiednik Hiszpańskiego Gazpacho a’la Locomotiva. Oryginalna receptura na Hiszpańskie Gazpacho w wielkim skrócie to zmiksowane pomidory, ogórek, papryka, cebula, czosnek, ocet winny, oliwa oraz przyprawy. Do tego pokrojone w drobną kostkę wybrane warzywa oraz grzanki. Idealne gazpacho powinno być świeże, mocno zmrożone, przyprawione, ale nie ostre i tylko z lekkim dodatkiem octu. Danie skomponowane przez szefa kuchni restauracji Locomotiva nie odzwierciedlało idealnie tego z opisu. Nie mniej jednak nikt nie powiedział, że wszystko trzeba bez namysłu kopiować. Zaserwowany chłodnik pomidorowy był bardzo wyrazisty w smaku i lekko chłodny. Dało się również wyczuć pikantny akcent, jednakże na tyle słaby, że nie zaburzył delikatności tego dania. Dodatki w postaci regionalnej mozarelli oraz oleju lnianego podkreśliły przywiązanie oraz zamiłowanie twórcy dania do składników regionalnych, które jest obecnie bardzo cenione wśród kucharzy i ukazuje zaangażowanie oraz pasję do wykonywanej pracy. W zupie brakowało akcentu chrupkości co mogłoby nieco poprawić wrażenia kulinarne.

Locomotiva-chłodnik-pomidorowy

Danie główne

Pierwszym zaserwowanym daniem głównym była polędwiczka z dorsza przygotowana metodą sous – vide podana na kaszy gryczanej z musem z salsefii oraz pasy sezamowej, szparagami, kurkami, palonym porem i sosem berneńskim z dodatkiem szczawiu. Polędwiczka z dorsza została przyrządzona poprawnie, w smaku delikatna, kremowa. Na największą pochwałę zasługuje mus z salsefii oraz pasty sezamowej o bardzo delikatnym smaku tworząc z rybą przepyszną kompozycję. Z zaserwowanego dania wykluczyłbym sos berneński, który był na talerzu nie potrzeby i zaburzał kompozycję bardzo dobrze dobranych smaków. Drugim elementem byłby palony por, który pełnił w tym daniu rolę wizualną jednakże w tej formie nie nadawał się do spożycia, na co jak było widać po talerzach  nie wpadli wszyscy uczestnicy degustacji. Danie jak najbardziej smaczne, mus z pasty sezamowej przepyszny!

polędwiczka-z-dorsza-locomotiva

Drugie danie główne

Pierś z kurczaka przyrządzona metodą sous-vide z pikantną soczewicą oraz musem z marchwi. Po spróbowaniu musu z marchwi zdałem sobie sprawę, że jedną z najmocniejszych stron szefa kuchni są musy, sosy, przeciery itp. Mus z marchwi był obłędny zresztą tak samo jak ten z poprzedniego dania. Bez porównania zdrowszy a przy tym dużo smaczniejszy zamiennik dodatków typu ziemniaki, frytki. Pierś z kurczaka przyrządzona bardzo dobrze. To danie polecam osobom, które lubią potrawy średnio pikantne.

Locomotiva-kurczak-sous-wide

Deser

Eton Mess – A po polsku kruszona beza z bitą śmietaną, borówkami, sosem malinowym oraz sorbetem porzeczkowym. Eton mess jest tradycyjnym deserem Angielskim zawierającym truskawki bądź banany, kawałki bezy oraz bitą śmietanę. Ten stworzony przez szefa kuchni restauracji Locomotiva jest smaczną interpretacją angielskiego klasyka. Na szczególną uwagę zasługuje na pewno jego podanie oraz wygląd. Jeśli chodzi o smaki.. Postawiłbym na większą ilość owoców i ograniczenie cukru. Deser jest bardzo prosty i smaczny, jednak brakuje w nim większej ilości składnika (w tym przypadku są to borówki), który by balansował i neutralizował potężnie słodką bezę, sos malinowy, sorbet i bitą śmietanę.

Locomotiva-Eton-mess

Wykwintna restauracja na czasie

Restauracja Locomotiva jest miejscem dla tych, którzy mają ochotę na coś nowego, na składniki, których wcześniej nie próbowali. Spróbujecie tam tych wszystkich pięknie przyrządzanych potraw, które serwuje wam telewizor podczas oglądania najlepszych programów kulinarnych. W daniach przyrządzanych w kuchni tego lokalu nie występuje powszedni smak, który znajdziemy w pierwszej lepszej knajpie na starym mieście. A do każdego dania głównego nie są serwowane opiekane ziemniaki i zestaw oklepanych surówek. Pracujący tam kucharze nie przychodzą tam za karę, oni się tym interesują i dopieszczają swoje dania tak aby każdemu smakowały ponieważ jest to ich pasją.

 

  • Jak Ci smakowały dania w restauracji Locomotiva ?
4
User Rating: 4.0 (1 votes)
Sending

COMMENTS

  • Mariola

    Też byłam na tej degustacji. Opinie jak najbardziej trafne. Mi jednak nie przypadł ten chłodnik do gustu a ten palony por był niejadalny… ;/. Zdaje się, że to faktycznie tylko do ozdoby ^

Comments are closed.