W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie mógł zaspokoić oczekiwania swoich klientów. W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie…
Read MoreKulinaria
Kaszi – polska odpowiedź na sushi
Sushi, które w ciągu ostatnich kilkunastu lat zwojowało polski rynek gastronomiczny, zazwyczaj kojarzone jest z kawałkiem surowej ryby zwiniętej w ryż i glon. I nie do końca słusznie. Tradycyjne japońskie sushi zakładało istnienie wielu przepisów, które oprócz obowiązkowego ryżu, wykorzystywały różne warzywa – zarówno surowe, jak i marynowane. Wydaje się, że odpowiedzią na tę wskazówkę jest nasza rodzima wersja sushi – tzw. kaszi (lub kashi), które udowodni Ci, że polska kuchnia to nie tylko tradycja,…
Read MoreJak zrobić idealny sos beszamelowy?
Sos beszamelowy to nieodłączny element kuchni francuskiej. Idealnie łączy się z gotowanymi i pieczonymi warzywami, takimi jak szparagi, brokuły czy kalafior. Pasuje także do mięs i ryb, a Włosi podkradli go nawet do swojej lasagne. Przygotowuje się go szybko i łatwo. Składniki sosu beszamelowego Sos beszamelowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia używa się podstawowych produktów, będących pod ręką w każdym domu: margaryny, mleka i mąki pszennej. Do przyprawienia wystarczy dodać gałkę…
Read MoreGotowe mięso – realna pomoc czy grzech kulinarny?
Wiele mówi się na forum kulinarnym o szkodliwości wszelkich gotowizn, półproduktów, dań typu instant, i tak dalej. Część konsumentów i kucharzy zwraca też szczególną uwagę na rzekomą szkodliwość parówek, kiełbas czy też mięsa garmażeryjnego – czy jednak od czasów komuny naprawdę nic się pod tym względem nie zmieniło i nadal można kupić przysłowiowego „psa mielonego wraz budą”, czyli w praktyce mięso prawdziwe, ale dodatkowo zmieszane ze skórą, pazurami, i tak dalej? Przyjrzyjmy się składom różnych…
Read MoreHerbata do śniadania, obiadu i kolacji!
Kiedy sami gotujemy w domu, wiemy co trafia do naszego garnka a w efekcie na nasz talerz. Według tego samego klucza powinniśmy wybierać restauracje – nie sposób jednak zawsze unikać ciężkostrawnych posiłków. Sposobem na nie jest… herbata! Sprawdź, po jakie gatunki warto sięgać, aby pomóc swojemu organizmowi w trawieniu! Walcz z tłuszczem z pomocą czerwonej herbaty Wiele osób, które się odchudzają, pije w dużych ilościach zieloną herbatę. Owszem, pomaga ona w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, przyspiesza…
Read MoreMeble do restauracji – zawsze przyjemniej w eleganckich wnętrzach
Dobra restauracja to nie tylko wyśmienite potrawy o zachwycającym aromacie i smaku, to nie tylko profesjonalna obsługa kelnerska oraz przystępne ceny. To również wnętrze lokalu.
Read More