Podstawą tradycyjnej włoskiej pizzy jest cienkie ciasto, ser i sos pomidorowy. Jeżeli cenisz nowe połączenia smakowe i jesteś gotowy na eksperymenty, wcale nie musisz ograniczać się do klasyki. Sprawdź, jakie sosy pasują do pizzy i wybierz swój ulubiony.
Niezależnie od tego czy zdecydujesz się zjeść pizzę w Da Grasso w Warszawie czy w innej pizzerii, po sosie pomidorowym można poznać dobre włoskie jedzenie. Przyrządzony z koncentratu pomidorowego, zasmażany i zasypany suszonym oregano potrafi zepsuć smak pizzy. Dlatego wyznacznikiem jakości pizzy jest sos przygotowany z przetartych pomidorów pelati z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli, wzbogacony odrobiną oliwy z oliwek i świeżymi ziołami. Na tym jednak propozycje pizzerii wcale nie muszą się kończyć – szczególnie, jeśli szefowie kuchni chcą zaserwować egzotykę na talerzu.
Pesto
Zielony sos wywodzący się z Genui we Włoszech stanowi ciekawą i oryginalną alternatywę dla klasycznego sosu pomidorowego. Tradycyjne przepisy każą przyrządzać pesto ze świeżej bazylii, orzeszków pini, parmezanu, soli i odrobiny oliwek, aczkolwiek dopuszczalne są inne opcje, np. z natki pietruszki lub rukoli. Jako że pesto jest typowo włoską kombinacją składników, z pizzą będzie współgrać idealnie. Soczyście zielony kolor doda również walorów wizualnych, zwiększając apetyt na pizzę.
Jeśli masz ochotę na pizzę w takim wydaniu, oraz inne okoliczne pizzerie na pewno stwarzają taką możliwość.
Bazylia, oliwa i czosnek
Bazylia, oliwa z oliwek i czosnek to typowo włoskie składniki, z których można przyrządzić oryginalny sos do pizzy. Chociaż kolorystycznie będzie przypominał pesto, poczujesz wyraźną różnicę w smaku. Zaletą tego sosu jest prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy utrzeć listki bazylii oraz czosnek i zmieszać całość z oliwą.
Sos barbecue
Skoro pizzerie (np. Da Grasso w Warszawie) serwują amerykańską pizzę na grubym cieście, dlaczego miałyby nie pójść krok dalej? Mowa o sosie barbecue, który może stanowić zamerykanizowaną wersję sosu pomidorowego. Dzięki niemu pizza będzie bardziej słodka, zachowując nutę pikantności.
Sos śmietanowy
Sos śmietanowy to popularne rozwiązanie stosowane w pizzeriach takich jak Da Grasso w Warszawie. Stanowi bazę dla pizzy w wersji carbonara, chętnie zamawianej przez miłośników „białego spaghetti”. Sos typu carbonara przyrządzany jest na bazie gęstej śmietanki z dodatkiem boczku, oliwy, jajek, parmezanu oraz czosnku, soli i pieprzu do smaku.Mimo, że ciężki i kaloryczny, nadal smaczny i aromatyczny.
Który sos jest najlepszy? Nie ma tutaj jednej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dlatego nie pozostaje nic innego jak tylko skosztować pozostałych wariantów i wybrać swój ulubiony. Dzięki możliwości zamawianiu pizzy online teraz to jeszcze łatwiejsze.