W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie mógł zaspokoić oczekiwania swoich klientów.
W każdej restauracji oprócz posiłków serwowane są różne napoje zimne i gorące, a chyba najczęściej zamawiana przez gości jest kawa. Z tego względu każdy restaurator staje przed koniecznością zakupu ekspresu do kawy, dzięki któremu będzie mógł zaspokoić oczekiwania swoich klientów. Wybór ekspresu do kawy nie jest wcale prosty, ponieważ na rynku dostępne są urządzenia nie tylko działające w różny sposób, ale także różniące się wydajnością oraz funkcjonalnością.
Gastronomiczne ekspresy do kawy – rodzaje
Podstawowy podział ekspresów gastronomicznych dotyczy sposobu ich działania i jest stosowany przez profesjonalne firmy zajmujące się dostarczaniem elementów wyposażenia dla gastronomii: . Jak widać wyróżnia się ekspresy ciśnieniowe kolbowe, ekspresy automatyczne i półautomatyczne, ekspresy przelewowe, a także kawiarki, czyli stawiane na palniku dzbanki do zaparzania kawy. W restauracjach najlepiej sprawdzają się ekspresy kolbowe, automatyczne oraz przelewowe, ponieważ pozwalają na serwowanie różnych rodzajów kaw i są najbardziej wydajne.
Ekspresy kolbowe i automatyczne
Za najbardziej profesjonalne urządzenia, używane zwykle w kawiarniach, uznawane są ekspresy kolbowe, które umożliwiają zrobienie mocnego espresso, a na jego bazie także inne kawy np. cappucino czy americano, ponieważ są zwykle wyposażone w spieniacz do mleka. Niektóre ekspresy kolbowe posiadają wbudowany młynek, funkcję automatycznego napełniania bojlera, podgrzewacz do filiżanek itp. Profesjonalne ekspresy gastronomiczne podłącza się zwykle do wody bieżącej, a dzięki grzałce o wysokiej mocy są one bardzo wydajne i umożliwiają szybkie obsłużenie wielu gości. W przypadku lokalu, w którym kawa nie gra pierwszych skrzypiec w karcie, dobrym rozwiązaniem jest ekspres automatyczny. Obsługa tego ekspresu jest niezwykle prosta, gdyż po załadowaniu do niego kawy i napełnieniu wodą, można robić różne rodzaje napojów po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Istnieją także automaty na produkty instant (rozpuszczalny proszek), które umożliwiają serwowanie gościom różne rodzaje kawy oraz gorącą czekoladę.
Ekspresy przelewowe
O ile ekspresy ciśnieniowe zaparzają kawę, przelewając zmielone ziarna wodą pod dużym ciśnieniem, o tyle w ekspresach przelewowych kawa zaparzana jest poprzez powolne przelewanie ziaren podgrzaną wodą. Z tego względu proces parzenia trwa dłużej, ale w zamian otrzymuje się od razu większą ilość gotowego napoju, który w dodatku ma w sobie więcej kofeiny niż klasyczne espresso z ekspresu ciśnieniowego. Ekspresy przelewowe są zwykle wyposażone w dzbanki, w których gromadzi się zaparzona kawa i które podtrzymują jej wysoką temperaturę przez określony czas. Dzięki temu jednorazowe zaparzenie kawy umożliwia obsłużenie co najmniej kilku gości. Na rynku są różne rodzaje ekspresów przelewowych, które różnią się przede wszystkim wydajnością: . Te najmniejsze pozwalają zrobić na raz około 2 litrów kawy, natomiast te największe posiadają termosy o pojemności nawet kilkudziesięciu litrów. Ekspresy tego rodzaju poleca się szczególnie restauracjom i barom serwującym śniadania, ponieważ rodzaj przyrządzanej dzięki nim kawy najlepiej smakuje o poranku!