Aventino – Restauracja Rzymska

Aventino – Lokal z charakterystycznym wejściem w postaci „schodów do nieba”. Miejsce to miało w zamyśle przypominać restauracje Rzymskie i tak jest.


Strona www: brak
Facebook: Aventino Facebook
Godziny otwarcia:
wt. – niedz.: 12:00 – 00:00
Metody płatności:
Visa, Mastercard i Gotówka
Telefon:
789 238 939


Aventino adres

Aventino Menu

Menu w Aventino jest bardzo przejrzyste, podzielone na odpowiednio przemyślane kategorie. Szybko znajdziemy tam wszystko czego szukamy.

Aventino-menu

Pizza w Aventino

W Aventino zawitałem za namową znajomego, który to porównał tutejsze placki do tych na Oczki. Moje zdziwienie było ogromne z racji tego, że odwiedziłem ten lokal parę lat temu i tamtejsza pizza w niczym nie przypominała „Lubelskiego ideału”. Mimo wszystko postanowiłem to sprawdzić jeszcze raz.

Składniki wybrane na zamawianą pizzę nie są moją ulubioną kompozycją, nie mniej jednak na ich wybór nie miałem większego pływu. Czas przygotowania normował się w granicach 10 minut co jest dobrym wynikiem.

Ciasto na pizzę było poprawne: nie za cienkie, nie za grube. Sos na spodzie pizzy był mało wyrazisty, a co najważniejsze było go 4-razy za dużo, tak jakby ktoś planował podać zupę na placku z mąki. Jakość sera w normie, jednak nie powalająca. Ilość pieczarek nałożonych na pizzę chyba miała na celu wyeksponowanie rozrzutności kucharza… (chyba kierował się wyznaniem „im więcej tym lepiej”). Dzięki temu zamiast pysznej (tak bardzo chwalonej) pizzy dostałem wpół surowy placek z sosem pomidorowo pieczarkowym.

Pizza-Aventino

Tak duża ilość składników (pieczarek) dociąża pizzę powodując nieodpowiednie pieczenie się ciasta. Natomiast nadmiar sosu na spodzie pizzy powoduje gotowanie się warstwy ciasta mającej kontakt z sosem zamiast pieczenia. Rezultat możemy podziwiać na poniższym zdjęciu.

Ciasto-aventino

Aventino-spód-pizzy

Standard bez konsekwencji

Faktycznie na niektórych zdjęciach placki wychodzące spod skrzydeł Aventino wyglądają całkowicie odmiennie (dużo lepiej). Świadczy to tylko o braku konsekwencji w standardzie wydawanych dań. Do Aventino na pizzę nie wrócę, ponieważ po dwóch porażkach w tym miejscu nie mam ochoty na powtórkę. Po smaku ciasta, jego grubości i teksturze w miejscach nie pokrytych sosem mam wrażenie, że ta pizza mogłaby być jedną z lepszych. Mimo wszystko restauracja to nie kasyno, po takim miejscu oczekuje się stałej (wysokiej) jakości serwowanych dań.

  • Jak oceniasz tą restaurację ?
3
User Rating: 3.0 (1 votes)
Sending