Al Nero – przechwalona „włoska” pizzeria

Pizza Al Nero – Pizzeria prosperującą już od ponad roku, usytuowana na ul. Weteranów 19 A w Lublinie w „garażu”. Chwalona przez wszystkie osoby jakie tylko tam były.


Strona www: Al Nero
Facebook: Al Nero – Facebook
Godziny otwarcia: wt.-piąt.:15:00-21:00|sob.:13:00-22:00| niedz.:14:00-21:00
Metody płatności: Visa, Mastercard i Gotówka
Telefon: 81 465 25 00


Al-Nero Adres

Gdzie ta pizzeria?

Niestety, lokalizacja tej pizzeri na pewno nie przypadnie do gustu bardziej zamożnym gościom. Siedziba Al Nero znajduje się w odremontowanym garażu…pomiędzy innymi garażami. No cóż jak słychać na mieście lokal o powierzchni ok~~20m/2 gdzie mieści się 5 stolików, a żeby wejść do łazienki trzeba wciągać brzuch  znalazł swoich amatorów.  Zazwyczaj skupiam się na smaku potraw i zawsze udaję, że wystrój wnętrza nie ma dla mnie żadnego znaczenia, ale powierzchnia równa mojej łazience nie nadaje się na lokal gastronomiczny.

Pominę kwestię plątającego się pod stolikami psa należącego do właściciela…całkowity brak poszanowania ludzi którzy tam przychodzą.

Włoska czy nie?

Nie ukrywam, że udając się do tego miejsca gdzie zostałem zaproszony miałem niesamowicie wielkie oczekiwania. W końcu każda zasłyszana przeze mnie opinia była tak pochwalna, że aż trudno mi było w nie uwierzyć! A porównywanie jakiejkolwiek pizzy do tej z lokalu prowadzonego przez Sardyńczyka jest w moich oczach wielkim pokładem ignorancji i braku smaku. Zatem do dzieła. Czas oczekiwania na pizzę jest bardzo krótki (w końcu stoi tam tylko ok. 5 stolików). Po około 5-ciu minutach przed moimi oczami wylądował całkiem nieźle wyglądający placek.

Składniki jakie znalazły się na zamówionej przeze mnie pizzy to suszone pomidory oraz gorgonzola. Jakość składników była bardzo dobra, na uznanie szczególnie zasługują suszone pomidory. Sos nałożony na spód pizzy składał się z prawdziwego przecieru pomidorowego jednakże, był zbyt słabo przyprawiony. Całej pizzy brakowało aromatu oraz jakichkolwiek ziół, choćby szczypty! Niestety, tak bardzo chwalone i porównywane do najlepszych, ciasto na pizzę było BARDZO słabe. Z każdą minutą od wyjęcia placka z pieca poziom twardości ciasta wzrastał tak bardzo, że w pewnym momencie krojenie pizzy stawało się bardzo trudną czynnością.
Przyjemność ta kosztowała mnie, aż 30 zł. Wydaje mi się, że jest to zbyt wygórowana cena za pizzę z 2-oma składnikami.
pizza-al-nero

Włoska czy nie?

Niestety, po miejscu z taką opinią, jak się okazuje wyrobioną przez amatorów spodziewałem się o wiele więcej. Jestem bardzo zawiedzony, że ktoś próbował porównywać ten lokal do lokalu prowadzonego przez rodowitego Włocha.
Należy pamiętać, że wypiekając pizzę w piecu elektrycznym nigdy nie osiągnie się efektu jaki daje piec opalany drewnem. Pizza nigdy nie będzie posiadała tego charakterystycznego aromatu ani struktury ciasta.

Ten lokalik, z włoską pizzą ma wspólnego tylko i wyłącznie parę bardzo drogich składników typu mozzarella di bufala, które potężnie podkręcają cenę  pizzy.

  • Jak oceniasz tą pizzerię?
4
User Rating: 5.0 (4 votes)
Sending